
Miljöcertifiering av byggnader
I en tid av snabb förändring och ökade krav på hållbarhet är det avgörande för fastighetsägare att göra strategiska investeringar som gynnar både affären och miljön. Genom att framtidssäkra fastighetsportföljen möter man morgondagens utmaningar och stärker sitt hållbarhetsengagemang gentemot kunder och investerare.
Miljöcertifiering är ett effektivt sätt att säkerställa att byggnader lever upp till högt ställda miljö- och kvalitetsstandarder. Certifieringen, som är oberoende granskad av tredje part, fungerar som en garanti för en byggnads miljöprestanda. En certifierad byggnad minskar miljöpåverkan och bidrar samtidigt till ett ökat fastighetsvärde samt en stärkt position på den växande marknaden för hållbara byggnader.
Att certifiera byggnader är mer än ett miljöinitiativ – det är en investering i framtiden. Genom ett strukturerat arbete med erkända certifieringssystem som t.ex. BREEAM och Miljöbyggnad kan fastigheter utvecklas för att uppnå högsta möjliga standard, vilket stärker företagets hållbarhetsprofil och dess affärsmöjligheter.

Komplett stöd för ditt certifieringsprojekt
Good Partner erbjuder heltäckande konsulttjänster inom miljöcertifiering och är med genom hela processen, med allt från behovsanalys, val av certifieringssystem, förstudier, förbättringsförslag, implementering av förbättrande åtgärder till färdig certifiering, och förvaltning av befintliga certifieringar.
Idag finns flera olika certfieringssystem på marknaden med lite olika fokusområden och inriktningar. Exempelvis LEED, BREEAM, Miljöbyggnad, BREEAM In-Use, Miljöbyggnad iDrift, WELL, Svanen, Fitwel och spetscertifieringen NollCO2.
Läs mer om de olika certifieringssystem nedan
Fem goda skäl till att miljöcertifiera:
Ökat fastighetsvärde och högre avkastning
Miljöcertifierade byggnader tenderar att ha ett högre marknadsvärde jämfört med icke-certifierade fastigheter. De lockar fler hyresgäster och investerare tack vare deras hållbarhet och lägre driftskostnader. Certifieringar kan dessutom bidra till långsiktigt värdeskapande genom att säkerställa att byggnaden förblir relevant på en allt mer hållbarhetsmedveten marknad.
Bättre hyresgästattraktivitet och minskad vakanstid
Miljöcertifierade byggnader är ofta mer attraktiva för hyresgäster som söker hälsosamma, energieffektiva och hållbara arbetsmiljöer. Certifieringarna förbättrar inomhusmiljön, vilket leder till högre trivsel och produktivitet för de anställda. Detta kan resultera i lägre vakanser och längre hyresavtal, vilket minskar risken för ekonomiska förluster.
Lägre risk och framtidssäkring
Certifiering kan bidra till att minska juridiska och finansiella risker genom att säkerställa efterlevnad av miljölagar och byggregler samt genom att förbättra fastighetens hållbarhet och motståndskraft mot klimatförändringar.
Gröna finansieringsmöjligheter och förmånliga lån
Miljöcertifierade fastigheter har lättare att få tillgång till gröna finansieringslösningar, såsom gröna obligationer eller lån med lägre räntor. Finansinstitut och investerare prioriterar hållbara projekt och erbjuder förmånliga villkor för certifierade byggnader. Detta gör det möjligt för fastighetsägare att finansiera nya projekt eller renoveringar till bättre villkor och förbättra den ekonomiska hållbarheten på lång sikt.
Minskade driftkostnader och energibesparingar
En certifierad byggnad är ofta mer energieffektiv, vilket resulterar i lägre driftkostnader för fastighetsägare. Genom optimerad användning av energi och resurser minskas både el- och uppvärmningskostnader, vilket ger långsiktiga ekonomiska besparingar. Detta bidrar till en högre lönsamhet över tid och minskar den ekonomiska exponeringen mot fluktuerande energipriser.
Miljöcertifieringssystem

Kontakta oss
Du kan även skicka ett mejl till info@goodpartner.se